Щастливи сме, че вече четвърта година учениците от ЕГ “Иван Вазов” участват в програмата на Община Пловдив за ученически обмен с побратимения на Пловдив град Окаяма, Япония. 

Историята на побратимяването между Пловдив и Окаяма продължава вече близо 40 години. През 1972 г. двата града сключват споразумение за побратимяване, което съществува от почти четири десетилетия. От 2017 г. стартира и програмата на Община Пловдив за културен обмен между японски и български ученици от двата града.

На 6 февруари 2021 се проведе онлайн среща с японската група, на която нашите ученици представиха впечатляващо своя град, училището, себе си. В тази среща участваха и осем деца от Тайван.

Тази година в ЕГ “Иван Вазов” подборът на участниците в групата се осъществи изцяло през облачната платформа на училището ни. Обявата за конкурса и формулярът за кандидатстване бяха публикувани на сайта на Ученическия парламент, чийто председател, Симеон Марков, съдейства на всеки етап от процедурата. В журито освен него бяха включени и заместник-председателят Ния Йотова и един редови член – Велина Маленова. Към тях се присъединиха в журирането: Елена Вързилова – координатор на дейностите по програмата за ученически обмен, Мария Атанасова – заместник-директор в училището, и Теодора Пампулова – педагогически съветник. След кандидатстването с формуляр и мотивационно писмо беше организирана онлайн среща – интервю, беседа с всички кандидатстващи ученици, на база на което след това журито точкува и определи осемте участници в ученическия обмен – това са ученички от 8, 9 и 10 клас: Ива Илиева, Преслава Каличкова, Ния Тотева, Петя Букарева, Нели Мирчева, Олга Гиритлиева, Белослава Гешева и Емел Яшар. 

Координатор на дейностите по ученическия обмен е г-жа Елена Вързилова. Ето какво сподели и тя: “Момичетата са изключителни. Направиха страхотна презентация за участието си в срещата с японските и тайванските деца. Заснеха и видео, в което техният поздрав бяха две традиционни български хора. А облечени в българските носии, изглеждаха наистина впечатляващо. Мотивирани са да представят България, Пловдив, училището ни и самите себе си по най-добрия начин и не пестят времето и усилията си. И засега се справят отлично с тази задача. Това са деца с огромни сърца! Искрено се надявам този ученически обмен да изпълни тези сърца с още много усмивки и незабравими емоции.”

Желаем ви успех, момичета!

Още по темата тук

Финално видео

Може да харесате още

Зрелостници от ЕГ „Иван Вазов“ получиха италиански дипломи на празнична церемония
Отбелязване на национален ден безопасно движение по пътищата в ЕГ “Иван Вазов”
Зрелостници от ЕГ „Иван Вазов“ получиха немски езикови дипломи на празнична церемония