Интернационални отбори взеха участие във Вечерта на езиците, която се проведе на 21 февруари в аулата на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков”.  На тази дата вече 20 години се отбелязва Международният ден на майчиния език, обявен от ЮНЕСКО с цел насърчаване на културното многообразие. По инициатива на Българско-турския литературен клуб се проведе многоезично състезание, в което ще взеха участие представители на различните общности в града, ученици от езиковите гимназии и чуждестранни студенти от пловдивски висши училища. Събитието е част от Културния календар на града и се реализира с подкрепата на Клуба на консулите в Пловдив.

ЕГ “Иван Вазов”-Пловдив беше представена от единадесетокласничките Катерина Костадинова и Виктория Панайотова. В първи кръг те имаха предварителната задача да издирят популярни автори, на които тази година се отбелязват кръгли годишнини и да подберат цитати от техните произведения. Катерина представи испанския романист, драматург и поет Мигел де Сервантес, неговият роман “Дон Кихот” и сподели с публиката една от най-известните негови мисли на испански език “Никой не притежава нищо – само своята душа!”. Виктория бе подготвила кратка информация за писателя на детски приказки Джани Родари. През 2020г. се навършват 100 години от рождението му.  Цитатът, който беше избрала е “Всеки трябва надежда да има!” на италиански език.

Със сентенция на арменски език осмокласничката Варти Гарабедян представи арменската общност в Пловдив.

Директорът на училището Вихра Ерамян беше удостоена със специално изработен за Международния ден на майчиния език плакет, а участниците бяха отличени с грамоти.

Във втори кръг състезателите представиха приспивна песен на майчин език, а в трети – характерен танц.

Акцент на вечерта бе филмът „По следите на Глаголицата”, заснет специално за събитието. Тази година се навършват 1165 г. от създаването на славянската писменост и 40 години от провъзгласяването на светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II.

Може да харесате още

Зрелостници от ЕГ „Иван Вазов“ получиха италиански дипломи на празнична церемония
Отбелязване на национален ден безопасно движение по пътищата в ЕГ “Иван Вазов”
Зрелостници от ЕГ „Иван Вазов“ получиха немски езикови дипломи на празнична церемония