Уилям Флорънс – директор на GOOGLE WORKSPACE –  включи в напрегната програма на визитата си в България посещение в Езикова гимназия  “Иван Вазов” – град Пловдив

Директорът на  образованието в Google Workspace за Централна и Източна Европа и ръководител на програмата за връзки с правителствата в Европа, Близкия Изток и Африка- Уилям Флоранс – отдели време в напрегната програма на посещението си в България да се срещне с ръководството, учители и ученици от Езикова гимназия „Иван Вазов“ – град Пловдив.

Пред своите домакини господин Флоранс заяви, че е изключително щастлив от възможността да посети първото в България и на Балканите Гугъл референтно училище, за да подкрепи усилията на ръководството, учителите и учениците в усилията, които полагат за промяна на традиционния образователен модел чрез ефективно и смислено използване на технологиите в цялостната организация на учебния процес чрез прилагането на Модела 1:1.

Уилям Флорънс изрази своята убеденост, че това е правилният път за развитие на една модерна образователна институция, защото прилагането на Модела 1:1  развиват повече от т.нар. меки умения на учениците в XXI век, което е изключително важно за бъдещата успешна реализация на всеки млад човек.

Господин Флоранс подчерта, че Езикова гимназия „Иван Вазов“ – град Пловдив, е най-добрият пример за това, че трансформирането на образованието не е просто закупуване на технологии за училищата, а че тук в действителност технологиите са част от една успешно изградена здрава екосистема, включваща учители, които имат възможност да използват технологията в контекста на формалното, системно образование, с добре изградени педагогически модели, водещи към иновативното преподаване и ученици с повече знания и развити меки умения, така актуални за пазара на труда. Гостът сподели, че е преди всичко окуражен от напредъка, който вижда в страната ни, по отношение на “Моделът 1:1” и добавената стойност, която дава на учителите и учениците и благодари на ръководството на училището, че е дръзнало да бъде пионер в страната ни в прилагането на този иновативен начин за организация на учебния процес.

 

В рамките на посещението си господин Флоранс посети час по биология и здравно образование и стана свидетел на оживената дискусия, която се породи сред учениците от 9 клас във връзка с нутриентите на някои продукти и клетъчния състав на картофени обелки и стърготини.

Гимназистите, които усилено изучават английски език по модела 1:1 (устройство за всеки ученик), впечатлиха господин Флоранс със своите познания върху видовете хранителни съставки – захари, мазнини, фибри и други. Учениците, разделени на работни групи, създадоха Google Slide презентация, чрез която нагледно обсъждаха помежду си значението, ползите и вредите от различните храни. Господин Флоранс взе участие в  дискусията как можем да ограничим консумацията на захари и какви алтернативи можем да използваме.

Младежите, ръководени от госпожа Христина Костадинова, демонстрираха пред Директор Флоранс уменията си за работа с цифровия микроскоп в STEM центъра на Гимназията. Учениците наблюдаваха клетъчния състав на картофени обелки и стърготини, а експериментът беше визуализиран на голям екран, за да могат всички да наблюдават и коментират.

След урока гимназистите споделиха своите впечатления от работата си по модела 1:1. Те посочиха удобствата от този начин на обучение – възможността да работят по всякакви задания, комфорта да учат навсякъде, предимството за работата в екип и обмяната на идеи с връстници в различни части на света и най-вече по-леките ученически чанти.

Уилям Флоранс посъветва младежите при търсенето на информация в интернет, винаги да използват няколко източника за проверка на данните и най-важното – да изграждат  критично мислене. На сбогуване господин Флоранс благодари на своите домакини и сподели, че винаги с радост ще посещава гимназията, когато му се удаде възмoжност.

      

Може да харесате още

Зрелостници от ЕГ „Иван Вазов“ получиха италиански дипломи на празнична церемония
Отбелязване на национален ден безопасно движение по пътищата в ЕГ “Иван Вазов”
Зрелостници от ЕГ „Иван Вазов“ получиха немски езикови дипломи на празнична церемония