9 май е важна дата за най-новата европейска история. На 9 май 1945г. е капитулацията на Германия, пет години по-късно на същата дата е обявена декларацията на Робер Шуман за мирно развитие на Европа на базата на икономическото сътрудничество. Съвсем естествено 9 май става ден на Европа, ден на мира и европейските ценности. В нашето европейско училище седмицата от 7 до 10 май беше посветена на Деня на Европа. 
На 7-ми май учениците от 12 “г” клас представиха пред 8-ми клас своята презентация, посветена на Европейския съюз и неговата история от самото начало с плана “Шуман” от 1950 г. през договорите в Рим, Маастрихт, Амстердам и Лисабон до днес. 
Представянето започна с прозвучаването на химна на Европейския съюз – “Ода на радостта”. Учениците, които са част от евроклуба “Гражданин на Европа, гражданин на света” заедно с младшите посланици, започнаха своята презентация с историческата важност на датата 9 май 1945 г. – краят на Втората световна война, на която 5 години по-късно се празнува Денят на Европа. Дванадесетокласниците представиха основните институции в Европейския съюз и тяхната роля и цели за по-доброто бъщете на Европа. Осмокласниците проследиха разширяването на Европейския съюз от 6 държави в началото до 28 днес, разбраха кои са символите на Съюза и колко са на брой официалните езика. Запознаха се с главните действащи лица в Европейския съюз, научавайки каква е тяхната роля в цялостната система на Европейския съюз. Накрая дванадесетокласниците провериха какво са научили техните съученици с една интересна анкета, на която те доказаха, че са внимавали и се справиха отлично. Всеки, отговорил правилно, получи награда.Посланиците на ЕП раздадоха материали за европейския съюз.Презентацията е част от събитията в програмата на ЕГ “Иван Вазов” по случай деня на Европа.
На самия ден на Европа в двора на училището младшите посланици заедно с учениците, работещи по програма eTwinnig, направиха празник на двора. Развяха българското и европейско знаме и направиха кръга на единството и съвършенството, с жълти и сини балони украсиха информационния кът за ЕП в гимназията. Младшите посланици раздадоха материали за европейския съюз и напомниха на навършилите пълнолетие, че трябва да упражнят правото си на глас. 
На 10 май посланиците на ЕП посрещнаха скъпи гости от представителството на ЕП в София. С презентация за евроклуба и работата на посланиците се представихме пред Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, и Таня Чунтова, служител „Връзки с обществеността“. Младшите посланици Юлия Вързилова и Лиа Лазариди прочетоха есетата си за правата на човека, наградени от Апелативна прокуратура Пловдив. 

Може да харесате още

Зрелостници от ЕГ „Иван Вазов“ получиха италиански дипломи на празнична церемония
Отбелязване на национален ден безопасно движение по пътищата в ЕГ “Иван Вазов”
Зрелостници от ЕГ „Иван Вазов“ получиха немски езикови дипломи на празнична церемония