Реализираната от училищната библиотека инициатива се проведе на 12.10.2021г. с учениците от VIII „Ж“ клас /класен ръководител Гергана Стефанова /. Осмокласниците научиха от библиотекаря  за книжовната  дейност в Пловдив на патриарха на българското книгоиздаване Христо Груев Данов. Участниците в събитието имаха възможност да разгледат албум за даровития книжовник и да добият визуална представа за издаваните от него книги и учебници за българското образование.

Гост на събитието бе Гергана Георгиева от отдел маркетинг и продажби на издателство „Жанет 45“, която продължи темата за книгоиздаването, четенето и общуването с книгите. Лъчезарната и винаги позитивно настроена дама говори за отпечатването на книгата, за дизайна на корицата, за подходящия формат, за обема на книгата и  големината на щрифта. Тя  представи интересни заглавия на съвременни български автори на издателство „Жанет 45“ и прочете откъси от тях. Гергана Георгиева компетентно и искрено отговори на зададените ѝ от осмокласниците въпроси: „Каква е ролята на книгоиздателя?“, „Как се издава книга?“, „Какво коригира редакторът?“, „Необходима ли е компютърна обработка на текста?“, „Как се определя  цената на една книга?“.

В края на литературното събитие учениците прочетоха мисли, цитати и истини за книгите /изненада от училищната библиотека / и обещаха на класната си, преподаваща им френски, да ги преведат на изучавания език.

Може да харесате още

Зрелостници от ЕГ „Иван Вазов“ получиха италиански дипломи на празнична церемония
Ученици от IXд клас приключиха участието си в международен eTwinning проект
Отбелязване на национален ден безопасно движение по пътищата в ЕГ “Иван Вазов”