В началото на месец април дойде новината, че единадесетокласничката от Езикова гимназия „Иван Вазов” – Рени Дишкелова – се класира за финалния етап на Олимпиадата по философия, който ще се проведе в Рим от 13 до 15 май 2019 г. Олимпиадата се организира и провежда с  със съдействието на Министерство на външните работи на Италия и на Международното сътрудничество, Италианското философско дружество, Италианската национална комисия за Юнеско, Международната федерация на философските дружества, Rai култура, Университета Roma Tre и Асоциацията за социално насърчаване Philolympia.

В първия етап на състезанието да пишат по философски теми на италиански език се конкурираха осем от възпитаниците на гимназията. Най-предпочитана се оказа мисълта на ранновизантийския писател Йоан Стобей „Богатството не е приятел – приятелят е богатство”. В този етап се включиха деца от десети и единадесети клас.  Бяха избрани двете най-добри есета – на Рени Дишкелова и на Теодора Спиридонова. На втория етап, който се състоя на 20.02.2019 г. двете момичета премериха сили с ученици от Бразилия, Мароко, Франция, Испания, Белгия, Алжир и Аржентина.  Темите, по които учениците бяха предизвикани да мислят, бяха свързани с познанието, страха, щастливия живот, безсмърната истина, толерантността и  свободата.

На състезанието в Рим ще се явят италианските деца, които ще се борят да представят Италия на XXVII Международна олимпиада по философия, която тази година ще се проведе в Рим от 16 до 19 май.

Може да харесате още

Ученици творци от Езикова гимназия „Иван Вазов“ с първа награда в престижен културен форум
Тържествено връчване на награди
EГ “Иван Вазов” първи на националното ученическо състезание “Млади Таланти”