На 1 декември 2023 година учениците от паралелките с изучаване на френски език, ръководството и учители по и на френски език посрещнаха посланика на Република Франция,  г-н Жоел Мейер, кмета на гр.Пловдив, г-н Костадин Димитров,  съветника по сътрудничеството и културната дейност и директор на Френския институт в България, г-н Люк Леви, заместник-съветника по сътрудничеството и културната дейност и аташе по образователното сътрудничество към посолството на Република Франция в България, г-жа Клодия Калво, директорa на Френско-българската търговска и промишлена камара, г-жа Весела Тодорова-Мозеттиг и експерта от отдел “Образование” на Община Пловдив, г-жа Анета Кацарска. Поводът за гостуването беше връчването на знака „LabelFrancÉducation“, който се присъжда от Министерството на Европа и външните работи на Република Франция за високи постижения в преподаването по и на френски език на езиковите гимназии, в които най-малко един учебен предмет се изучава на френски език.

     Гостите, посрещнати на входа от директора на гимназията, г-жа Вихра Ерамян и поздравени от танцьорите  от училищната формация “Камишица”, с ръководител г-жа Росица Иванова, се насочиха към препълнената с ученици кино зала, като не пропуснаха да разгледат калиграмите, създадени от учениците от 12 ж клас, вдъхновени от творчеството на френския поет Гийом Аполинер. 

     След кратко представяне на гимназията, водено от Петър Марков и Кристина Атлиева от 11 ж клас, Н.Пр. г-н Мейер връчи на г-жа Ерамян сертификата за удостояване с почетния знак, поздрави учителите по и на френски език и учениците за постигнатите успехи и похвали водещите за отличното владеене на езика.

 “С голяма отговорност и чест приемам този сертификат. Той е признание за преподавателите по и на френски език през годините в гимназията, отличие за всички учители, които в момента работят с учениците”, каза с вълнение г-жа Вихра Ерамян.

     Кметът на гр. Пловдив, г-н Димитров, също поздрави директора, учениците и учителите за присъденото отличие и изрази радостта си от високата оценка на образованието в гимназията.

     След това гостите повече от час разговаряха с учениците и обсъждаха въпроси за професията на дипломата, за кариерното развитие, за необходимостта от изучаването на чужди езици, за предимството, което владеенето на френски език може да добави към портфолиото им и за възможностите за работа с този език в България и в чужбина. 

      За финал посланик Жоел Мейер и г-жа Вихра Ерамян заедно откриха табелата на входа на училището, която свидетелства че ЕГ “Иван Вазов” е сред 12-те най-добри гимназии в България и част от международна мрежа от училища, разпространяващи френския език и култура.

« 1 на 3 »

Може да харесате още

Зрелостници от ЕГ „Иван Вазов“ получиха италиански дипломи на празнична церемония
Отбелязване на национален ден безопасно движение по пътищата в ЕГ “Иван Вазов”
Ученици творци от Езикова гимназия „Иван Вазов“ с първа награда в престижен културен форум