На 21 март 2024г. – Световен ден на поезията, в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив, се проведе едно от двете значими събития от серията инициативи, които ще бъдат организирани в училището в дните от 21 до 25 март, посветени на Световния ден на поезията и Деня на европейските автори като част от училищната политика за насърчаване на четенето сред учениците.

За Световния ден на поезията Читателският клуб на Езикова гимназия “Иван Вазов”  в състав – Василена Василева, Ния Тотева, Гергана Стоицева, Нели Мирчева, Борислав Ангелов, Йоан Иванов и Росен Мишляшки – представи в кинозалата на училището поетичният спектакъл “Поезията е…”, изграден на базата на текстовете на Блага Димитрова, Миряна Башева, Дамян Дамянов, Ивайло Балабанов, Валери Петров, Недялко Йорданов, Стефан Цанев, Николай Лилиев и на лично творчество на някои от учениците от Читателския клуб.

Специално място в спектакъла бе отделено на Людмил Янков, както бе определен от учениците: “Най-добрият поет сред алпинистите и най-добрият алпинист сред поетите””, който преди четиридесет години удиви целия свят с подвига си по Жестокия път – Западния гребен на връх Еверест – като алпинист и човек в опит да спаси приятеля си Христо Проданов. 

За да провокират интереса на своите съученици към творчеството на неизучавани в гимназиалния етап на образование български творци, учениците от Читателския клуб изготвиха презентация с характерните особености на творчеството на представените автори, която бе чудесен фон по време на представянето на поетичните творения.

Публиката в залата – учители и ученици – съпреживяваше случващото се на сцената и изразяваше своето вълнение чрез  чести аплодисменти, които след края на спектакъла огласяха в продължение на няколко минути кинозалата на гимназията.

След края на събитието, в непринудено общуване между участниците и публиката, гостите изразиха своето вълнение от незабравимото преживяване в прекрасния пролетен следобед и бяха особенно впечатлени от цялостната концепция на спектакъла и прекрасния поетичен сценарий, създаден от самите ученици от Читателския клуб, в който хармонично бяха вплетени произведенията на българските майстори на словото.

Може да харесате още

Зрелостници от ЕГ „Иван Вазов“ получиха италиански дипломи на празнична церемония
Ученици от IXд клас приключиха участието си в международен eTwinning проект
Отбелязване на национален ден безопасно движение по пътищата в ЕГ “Иван Вазов”