Проектът MELiSSA -Micro Ecological Life Supporting на ученици от Езикова гимназия „Иван Вазов“ – град Пловдив, с научен ръководител госпожа Христина Костадинова – учител по биология и здравно образование в училището, впечатли академичното жури и заслужи първата награда за ученически проекти в VII-та научна сесия на Ученическия институт на БАН – Учи БАН, коята се проведе от 11 до 13 ноември в Българската академия на науките.

Спечелената награда е огромно признание за усилията на авторите на проекта Антония Милушева- 11Е, Димана Рангелова – 10Е, Емилия Великова – 10Е и Ива Илиева-11Е и за научния им ръководител, защото бе завоювана в конкуренцията на 68 ученически проекта на ученици от 20 града на България.

Целта на ръководения от госпожа Христина Костадинова екип  е чрез проекта си MELiSSA -Micro Ecological Life Supporting System Alternative  постепенно да се изгради такава система за поддържане на живота на астронавтите на Марс.

„Хората ще започнат да правят дълги космически полети и трябва да мислим какви системи ще подържат живота им стотици дни“, казва Ива Милушева.

Работата по проекта MELiSSA -Micro Ecological Life Supporting System Alternative предвижда, че полетът до Марс ще е за 8 астронавти за 800 дни. Точно толкова ще е едно отиване и връщане до Червената планета. 

Младите учени от Езикова гимназия „Иван Вазов“ са разработили система за пречистване на водата от няколко слоя филтри. Интересно е обаче какво предлагат за редовно меню на астронавтите по време на дългия полет. 

 „Предлагаме те да отглеждат на борда на кораба си две експериментални растения – репички и спирулина“, разказа Емилия Великова. 

Спирулината е водорасло и съдържа 18 от 22 изключително важни за човека ензими. Расло е в езерото Текскоко, където е била столицата на Ацтекската империя – Теночтитлан. Когато пристига с армията си, дон Ернан Кортес вижда как ацтеките ядат някакви бисквити от сушени водорасли. 

 Ученичките от ЕГ „Иван Вазов“ са изследвали в продължение на година как репичките и спирулината растат при различно LED осветление. 

Работили са в лабораторията по биология на ПУ „Пасисий Хилендарски“. Накрая е разработено 7-дневно меню с двете растения. Момичетата са изчислили колко въглехидрати, протеини и мазнини ще получат космонавтите и колко калории им трябват за да не губят силата си. 

Може да харесате още

Успех на ученици от френските паралелки на първото състезанието по общообразователни учебни предмети на френски език Défi Sciences
Поздравления, г-н Василев!
На 24-ти май екипът на Езикова гимназия „Иван Вазов“ бе отличен с награди за принос в развитието на образованието