Ученици от паралелките изучаващи испански език в ЕГ “Иван Вазов”-Пловдив имаха възможност да се срещнат с Негово превъзходителство Алехандро Поланко Мата.

Посланикът на Кралство Испания в България бе посрещнат от възпитаници на гимназията с традиционните питка с шарена сол и българско хоро. 

Той имаше възможност да научи повече за историята на училището и за иновациите в образователния процес.Учениците споделих с присъстващите гости снимки и видео материали от инициативи, празници и събития посветени на испанската култура и история. Училището по традиция е участник и в Национален фестивал за училищен театър на испански език, чийто домакин тази година бе гр. Пловдив.

Директорът на ЕГ “Иван Вазов” Вихра Ерамян представи екипа учители, сред които има двама носители на езика и сподели, че голяма част от автентичната литература в училищната библиотека е получена от Испанското посолство.

Срещата с учениците завърши със спонтанно “изпитване” –  Алехандро Поланко отправи въпроси към присъстващите ученици, свързани с интереси им, силни им качества и страни, изкуство, спорт и др. Посланикът потърси отговори на въпроси като защо учениците избират да изучават испански език, какви са неговите предимства, посещава ли ли са Испания, къде биха искали да продължат образованието си и др.

 Той сравни ученето с футбола, провокиран от интереса на ученик към отбора на Реал Мадрид:

Ученето много прилича на спорта и резултатите на този футболен отбор са показателни. Човек трябва да е има силна воля, за да постига целите си. Воля трябва за всяко едно нещо в живота!

Обект на разговора стана и литературата. Алехандро Поланко сподели с присъстващите ученици, че една от книгите, които много харесва е “Далеч от Толедо” на Анжел Раймонд Вагенщайн. “Вървейки по улиците на Пловдив усещам аромата на Толедо. Българската реч също много ми напомня на испанската. Ние сме близки като народи.”

Посланикът отбеляза, че силно впечатление му прави това, че в испанските паралелки в ЕГ “Иван Вазов” броят на момчетата, които изучават езика е почти еднакъв с този на момичетата. Наблюденията му в други учебни заведения показва, че обикновено в испанските паралелки момичетата преобладават значително.

В края на посещението осмокласничката Дария поздрави присъстващите с песента на Глория Естефан – “Hoy” /Днес/ на испански език.

Алехандро Поланко проведе и няколко неформални разговори с възпитаниците на училището и покани всички присъстващи на предстоящите събития организирани от Испанското посолство.

За да продължи традицията свързана с обогатяването на училищния библиотечен фонд с нови заглавия на испански език Негово превъзходителство подари нови издания. Особено внимание обърна на книгата посветена на експедициите на Антарктида като отбеляза, че там България и Испания са съседи и знамената им стоят едно до друго.

« 2 на 2 »

Може да харесате още

Световният ден на поезията в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив
ЕГ „Иван Вазов“ бе домакин на Националния кръг на олимпиадата по италиански език
ЕГ „Иван Вазов“ дарява средствата от Благотворителния коледен базар