Скъпи колеги и ученици от Езикова гимназия „Иван Вазов“, 

Уважаеми родители,

 

             24ти май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, е празник, за който всеки българин е отделил специално място в душата си. Този ден е символ на победата на духа над битийното, на вечното над преходното. На 24-ти май всеки българин, независимо от трудностите, през които е преминавала или преминава страната ни, успява да загърби проблемите си и по свой специфичен начин да почувства и изрази гордостта си от това, че е част от народ, оставил светла диря в духовното развитие на човечеството.

От Възраждането до днес 24-ти май е честван като най-светлия духовен празник в празничния календар на народа ни и в сърцата на всички нас, защото не ни дели по възраст, пол, професии, умения и други формални признаци. Точно обратното – събира ни всички заедно, за да се преклоним пред делото на славянските първоучители, да изразим признателността и благодарността си към днешните будители – българските учители и творци, и да погледнем с вяра в бъдещето в лицето на нашите ученици. Това е денят, символ на българското духовно единение. Денят, в който демонстрираме вярата си, че няма сила, която може да ни раздели, ако сме обединени от най-висшите ни духовни ценности – словото и знанието, и че сме способни „с книжовността, таз сила нова, съдбата си да променим“.

             Уважаеми колеги,

Вие сте олицетворение на това, че да си учител не е професия, а призвание и лична духовна мисия, осъществявана със себеотрицание в дни на изпитание.

Вие носите на плещите си товара на обществените очаквания и отговорността за нравственото изграждане и успешното развитие на децата ни.

Благодаря Ви за всеотдайността, отдадеността и любовта, които ежедневно влагате в работата Ви с учениците, за вярата и светлината, с които изпълвате душите им. Желая Ви здраве и вдъхновение, за да продължите достойно да осъществявате мисията си.

           Скъпи ученици на Езикова гимназия „Иван Вазов“,

Всичко – и велико, и обикновено – започва от класната стая, от Аз, Буки, Веди, от пространството на духа, наречено училище.

Вие сте тези, които са призвани да пренесат традицията на българската духовност в бъдещето. Затова не пестете усиля в обучението си днес, за да предадете нататък това, с което Вашите учители Ви даряват сега.

Помнете, че 24-ти май не е ден, с който страната ни търси мястото си в историята, а е символ на приноса на България в сътворяването на облика на днешната ни цивилизация. Вярваме в силите и способностите Ви тук да придобиете знанията и уменията, с които да допринесете за изграждането на бъдещия красив облик на родината ни и на Европа.

 

Уважаеми родители, 

            Благодаря Ви, че сте до нас и в празника, и в делниците, че сте неразривна част от духовната общност на Езикова гимназия „Иван Вазов“. Без Вашата подкрепа трудно бихме успели да се справим с предизвикателствата на времето и с отговорността за създаването на предпоставките за успешното бъдеще на децата ни.

 

Честит празник на всички!

 

С уважение,

Вихра Ерамян

Директор на ЕГ „Иван Вазов“

град Пловдив

Може да харесате още

Анастасия Брусева от VIII-ми и клас спечели първо място на регионалния финал в София на проекта за четене на Немски език „България чете“
Езикова гимназия „Иван Вазов“ бе домакин на лекция от кампанията на „Лев Инс“ и ДАЗД – „Пази детето в интернет“
За Светло ново бъдеще