Когато възприемаш делегираната ти отговорност като възможност за изява, когато работиш с вдъхновение, когато приемаш задълженията си като лична мисия за мотивиране на другите и за работа в името на училището си и на обществото, тогава дори и криза като настоящата не е препятствие, а възможност за демонстриране на креативност и способност за справяне с трудностите.

            Поредно доказателство за верността на горното твърдение е инициативата на Ученическия парламент на Езикова гимназия „Иван Вазов“ – град Пловдив, за оказване на подкрепа и помощ на ученическите съвети на училищата от града под тепетата, а защо не и на тези от областта и страната.

По предложение на председателя на Ученическия парламент – Симеон Марков, с активна работа от негова страна и с подкрепата на няколко съмишленици – ученици и учители, екипът създаде „Практически насоки за работата на ученически съвети в електронна среда от разстояние“. Документът бе разпратен до всички пловдивски училища, за да подпомогне дейността на ученическите съвети в настоящата кризисна за страната ни и за образователните институции обстановка.

Ето какво сподели за инициативата генераторът на идеята и един от основните фактори при реализацията ѝ Симеон Марков:

„Изначалната преднината, която нашата организация има по отношение на използването на облачна платформа за образованието – G suite (ЕГ “Иван Вазов” е първото в Източна Европа Google референтно училище), ни мотивира за споделянето на опита, натрупан през последните три години.

В този документ се опитахме да дадем точна представа как един Ученически съвет може да функционира онлайн, както и да поставим няколко важни въпроса пред ученическото самоуправление и отговорните за него днес.

С това целим да насърчим създаващите се тепърва Ученически съвети – отвъд конкретиката на насоките, настоящият текст може да подтикне създаването на нови ученически организации, там където те липсват и където се чувства нуждата от тях. 

Искаме да покажем, че образователната система може да функционира в електронна среда в своята пълнота, защото Ученическите съвети имат неизменна и важна роля в нея. 

Да се работи в Ученически съвет, значи да се работи за благоприятна за общуване и споделяне среда и за доброто на учениците, а сега, в това трудно време, повече от всякога, се чувства нуждата от подкрепа.“

Практическите насоки можете да откриете на този линк:

https://docs.google.com/document/d/1Zyk9frES7exwk21DftSokpSFLm6QYswYkb8YDzMXcNY/edit?usp=sharing

Може да харесате още

Учениците от 8.В клас взеха участие в благотворителния базар „Първа пролет в приюта“
Световният ден на поезията в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив
Четенето на френски език – предизвикателство