По повод на Световния ден на рециклирането, който отбелязваме днес –  18.03.2021г., по идея на Ученическия парламент на Езикова гимназия „Иван Вазов“ – град Пловдив, в училището ни бе проведена седмица на рециклирането в периода от 11.03.2021 до 18.03.2021г.

Световен ден на рециклирането – България е инициатива, която се провежда в страната ни за четвърта поредна година. Координатор на събитията в България е сдружение „БГ Бъди активен“. Заедно с партньори от различни български градове, обединени чрез програмата МЯСТО България, чрез отбелязването на Световния ден на рециклирането се дава шанс на всеки от нас да даде своя принос в популяризирането на идеите за превенция на замърсяването, разпространение на идеите за разделно събиране на отпадъците и устойчивия начин на живот. Вдъхновени от „зеленото мислене“ учениците от Ученическия парламент на Езикова гимназия „Иван Вазов“ въвлякоха в идеята си за провеждане на седмица на рециклирането в училището ни много съмишленици от съучениците и учителите си, в резултат на което в периода 11.03.2021г. – 18.03.2021г. бяха организирани и реализирани следните инициативи:

  1. В часовете по ФВС на 11 и 12.03.2021 паралелките, които се обучаваха присъствено, участваха в щафетни игри „Събирай разделно, помогни за рециклирането на отпадъците“.
  2. За популяризиране на Световния ден на рециклирането, ползите от разделното събиране на отпадъците и рециклирането им доброволци от Ученическия парламент на 11 и 12.03.2021г. в междучасията раздаваха на своите връстници флаери, изработени от екип на УП.
  3. Предвидено бе през цялата седмица да се събират пластмасови капачки за рециклиране, но дори и само в двата дни /11 и 12/ от седмицата на рециклирането, в които обучението в училище се провеждаше присъствено, количеството събрани пластмасови капачки бе значително. Инициативата бе под надслов – „Пластмасата може да се използва отново, а не да вреди на планетата“.
  4. В рамките на инициативата „Арт ателие за повторно използване на отпадъци за създаване на проекти с учебна цел“, въпреки краткото време /заради промяната в начина на обучение/, бяха сътворени доста впечатляващи ученически проекти.
  5. На 16.03.2021г. часът на класа в Езикова гимназия „Иван Вазов“ бе посветен на Световния ден на рециклирането и във виртуалните класни стаи бе организирана инициативата „Кино #Без отпадъци“ с помощта на филмите за героите на рециклирането, предоставени от координатора на събитията в България сдружение „БГ Бъди активен“.
  6. Заключителното събитие за Седмицата на рециклирането в Езикова гимназия „Иван Вазов“ – град Пловдив, ще е днешната онлайн дискусия на тема: „Екологичният ефект от рециклирането на отпадъците“, организирана от групата за занимания по интереси „Екология и здравословен начин на живот“.

Отчитайки огромния интерес към събитията от Седмицата на рециклирането в Езикова гимназия „Иван Вазов“ и активността на всички ученици от училището Ученическият парламент благодари на всеки един от участниците в инициативите – доброволци, учители и съученици, както и на директора на гимназията госпожа Вихра Ерамян и на екипа от педагогически специалисти, координирали дейностите през изминалите дни: г-жа Росица Иванов, г-жа Теодора Пампулова и г-н Илко Василев, за подкрепата, идеите и помощта при планирането, организирането и провеждането на събитията.

Може да харесате още

В ЕГ „Иван Вазов“ стартира „Маратон на четенето 2024“
Запознаване с френския бокс
Клубът на супергероите и техните съученици от 8.В клас участваха в благотворителния базар „Първа пролет в приюта“