Лятото е време за почивка. Но нямаше почивка за комисиите, оценяващи качеството на многобройните eTwinning проекти, чиито учители-участници бяха подали своите кандидатури за Национален Знак за качество. 

Горди сме да обявим, че проектът, по които работиха ученици от 9 Д и 10 Б клас на ЕГ “Иван Вазов” под ръководството на г-жа Мая Кюлевчиева и г-жа Анелия Митева, “Climate Literate”, беше удостоен с тази награда. Проектът беше на изключително актуалната тема за промените в климата и знанията, които всеки човек трябва да придобие, за да намалим драстичните промени, на които ставаме свидетели, за съжаление, все по-често. По време на работата си по проекта повече от 320-те участници от 10 страни (Хърватска, Турция, Гърция, България, Полша, Румъния, Испания, Португалия, Италия, Литва) се запознаха с целите на хилядолетието, свързани с въздуха, земята, водата, проучиха подпочвените води на партньорска страна, изготвиха множество презентации с помощта на различни електронни инструменти, отправяха и приемаха предизвикателства, насочени към намаляване на потреблението на електроенергия, вода, хартия или начини за рециклиране. Не може да се подмине и прекрасния творчески продукт на проекта – авторска история, свързана с темата на проекта, в която всяка следваща глава беше написана от различен партньор. Нашите участници работиха вдъхновено и главите от произведението, създадени от тях, съдържат много  дълбоки послания. 

Общо 11 Знака за качество са присъдени на проекта до момента, като част от Националните агенции все още не са обявили своите наградени. 

Проектът “Fair New Future”, в който участваха учениците от 8 Д клас, също получи своя Знак за качество. Целта на този проект беше участниците да се запознаят с правата на човека и с историите на изявени борци за равенство и зачитане на достойнството на всеки човек, без оглед на раса, религия, образование.  150 участници в проекта от 4 държави (България, Италия, Гърция, Португалия) проучиха детайлно живота и дейността на Нелсън Мандела, Махатма Ганди, Майка Тереза, Мириам Макеба, Роза Паркс, Мартин Лутър Кинг, Малала Юсафзай, Елинор Рузвелт, като ги представиха под различна форма – чрез цитати, с викторини, с виртуални интервюта. 

Очакваме новите теми и интересни дейности в eTwinning проектите през новата учебна година.

Информация: Мая Кюлевчиева,

          eTwinning посланик

 

Може да харесате още

Отличие за млади преводачи от френски език
Нов Европейски знак за качество за eTwinning проект
Клас на месец ноември 2023 г.