Приключваме една необичайна учебна година. Необичайна, заради начина по който се наложи да работим през втория учебен срок. За повечето ученици наложеното общуване с приятели, съученици и учители през екрана на компютъра, без какъвто и да е физически контакт,  беше ново, различно изживяване. Но това не се отнасяше до такава голяма степен за учениците, привлечени за работа по eTwinning  проекти, в които тъкмо този е обичайният принцип – общуване с чуждестранни партньори и съвместна работа въпреки дистанцията. 

В момента се дооформят финалните щрихи на двата проекта за учебната 2019/2020 година. Независимо от трудностите, неизбежно произтичащи от затварянето на училищата в цяла Европа, сътрудничеството между партньорите доведе до успешен финал и „Are we so different“, проект на 8 Е клас, и „smART Democracy!:Creativity to Promote Democratic Participation“, проект на 10 Е клас.

Осмокласниците се запознаха с платформата за първи път, но това не им попречи да се включат активно в партньорството с връстници от Турция, Румъния, Италия, Белгия, Гърция, Норвегия, Украйна и Армения. 275-те ученици търсиха и откриваха приликите и различията в любимите игри, в празниците, в храните. Учениците създадоха прекрасни презентации за традиционните ястия, плакати за празници, лого за виртуалния ресторант, в който се “предлагат” някои от най-интересните национални ястия. Българското предложение за лого беше харесано най-много при общото гласуване. За любителите-готвачи със сигурност ще е интересна и полезна готварската книга с точни и изпитани рецепти на много интернационални ястия. 

Венецът на проекта, обаче, е съвместно написаната история за силата на приятелството. Началото беше поставено от турски партньор, след което, при стриктно изготвен график, всеки следващ партньор добавяше нова глава към историята. След като работата по главите почти привършваше, учениците дадоха воля на въображението и уменията си и изпратиха десетки илюстрации, част от които – комикси. Залавието на историята отново беше избрано чрез гласуване от учениците. Историята е наистина вълнуваща, има силни послания и заслужава да бъде четена. 

Всички общи продукти – готварската книга, менюто на виртуалния ресторант, историята, създадена съвместно – могат да бъдат четени в електронен вариант, красиво оформени чрез Web 2.0 инструменти ТУК, ТУК и ТУК 

Всички материали можете да видите в специално създадения сайт

 

За учениците от 10 Е клас „smART Democracy!:Creativity to Promote Democratic Participation“ е третият пореден проект, като предишните два бяха удостоени с най-високи национални отличия на etwinning общността – проект по темата на годината “Културно наследство” и проект на годината “Демократично участие”. Тази година идеята на проекта беше да се вплетат различни видове изкуство в темите на демокрацията: климатичните проблеми, участието на хората в политическия и социален живот, миграцията, междукултурното разбирателство, проблемите около замърсяването на околната среда и т.н. Тук партньорството се осъществи от 206 ученици от България, Испания, Италия, Латвия, Гърция и Турция. 

Една от съществените дейности беше изучаване но основни принципи на фотографията.  Въз основа на тези знания участниците изпробваха своето фотографско око и усет, изпратиха множество снимки по темите на демокрацията, които подредихме във виртуална изложба. 

На следващия етап учениците включиха своите езикови знания, създавайки истории, вдъхновени от избрана от тях снимка. Всички истории, написани от десетокласниците ми, са изключителни, изпълнени с фантазия, мъдрост, знания за света, за проблемите, които ни заобикалят, и не на последно място, високо владеене на нормите на английския език. Всеки партньор публикува своите истории чрез интересен Web 2.0 инструмент. ТУК можете да прочетете историите, на учениците от 10 Е. Предстои всички партньорски творби да бъдат обединени в един общ сборник. 

Само карантината и затварянето на училищата попречи да се осъществят още журналистическите и театрални умения на участниците, дейности, които бяха заложени, но неизпълнени. Въпреки този недостатък, проектът може да се счита за успешен и ще кандидатства, заедно с другия, за Знак за качество.

И двата проекта допринесоха за развиване на лексикалната и граматическа грамотност на учениците по английски език, наред с развиването на знанията за културните и демократични проблеми, разликите и приликите в обществото в различните страни. 

Благодаря на учениците си от 8 Е и 10 Е за ентусиазма и вдъхновението, с което работиха.

 

Мая Кюлевчиева, ст. учител по английски език,

eTwinning посланик

Може да харесате още

Отличие за млади преводачи от френски език
Нов Европейски знак за качество за eTwinning проект
Клас на месец ноември 2023 г.