С вдъхновен спектакъл, посветен на 20. април 1876 г. – избухването на Априлското въстание , учениците от 10 а и 10 б клас на ЕГ „ Иван Вазов“, гр. Пловдив отбелязаха тази паметна дата. Двата класа подготвиха пиеси  по историческите събития като самостоятелно написаха сценария, направиха режисурата и като истински артисти  пресъздадоха славни образите на   героите  от миналото ни. На сцената се появиха Каблешков, Райна Княгиня, Христо Ботев, Драган Цанков, Марко Балабанов,  император Александър II. Силно и мъжествено прозвуча „ Кървавото писмо“. Райна Попгеоргиева гордо развя знамето на българското въстание застанала до Бенковски. И нежно, и пламенно беше прочетено  писмото на Ботев до любимата му съпруга Венета, изпълнено с онази всеотдайност и жертвоготовност, характерна за гениалния поет.

        Баташкото клане и  международният отзвук на Априлското  въстание бяха интересно пресъздадени  чрез историята на френския журналист Пиер( обобщен художествен образ на прогресивните журналисти, отразили зверствата при потушаването на въстанието) Колко силни са  думите на Макгахан, Виктор Юго, Джузепе Гарибалди, Оскар Уайлд в подкрепа на българския народ. На финала акцентът беше върху идеите за  ценността на свобода и правото на народите на автономно развитие!  Идеи особено актуални днес! 

        Разказвачите предадоха историята и на испански език, за да могат учителите от Испания да научат повече за този кулминационен момент в национално-освободителните борби на нашия народ.

       Това събитие стана реалност благодарение на вдъхновението и единомислието на старши преподавател по история Бонка Костадинова и главен учител по философия и гражданско образование Анелия Митева, които непрекъснато подкрепяха и насърчаваха учениците в тяхната подготовка. Благодарности  на старши преподавател по география и икономика Нели Коева и младши преподавател по испански език Мария Пънева за подкрепата и помощта. Благодарности и  на училищния библиотекар Галя Кривчева, която предостави допълнителна литература на учениците.

       Магията на театъра е голяма. А училищният театър е изключителен метод за постигане на образователни цели чрез творчеството и  емоциите на учениците.

      Господин Илко Василев, заместник-директор на гимназията, поздрави учениците за блестящия спектакъл и обърна внимание на значимостта на Априлското въстание за българската свобода.

      На събитието присъстваха много учители и ученици. Спектакълът се превърна в един истински  урок по  родолюбие.

 

Анелия Митева

главен учител

Може да харесате още

В ЕГ „Иван Вазов“ стартира „Маратон на четенето 2024“
Запознаване с френския бокс
Клубът на супергероите и техните съученици от 8.В клас участваха в благотворителния базар „Първа пролет в приюта“