“Езикова гимназия “Иван Вазов” е първото Google референтно училище не само в България, но и на Балканския полуостров!”. Това обяви специалният гост-лектор Дийн Стоукс на 11 юни 2019 по време на Националната практическа конференция с международно участие “Училище в облака”, организирана от Център за творческо обучение.  

Дийн Стоукс ръководи внедряването на Google за образованието в Европа, Близкия Изток и Африка. Ако има човек, който знае как се прави това, то това е точно той. Дийн Стоукс поздрави ръководството на училището с думите: “Трябва да бъдете горди, защото в Обединеното кралство от общо 30 000 не повече от 50 са такива.”

„Привилегия е да влезеш в семейството на Google референтните училища. Това ни дава възможност да си сътрудничим и с други референтни училища по света и да изпробваме най-новите приложения на Google още преди да бъдат пуснати на пазара“, сподели  г-жа Вихра Ерамян – директор на ЕГ „Иван Вазов“.

Дийн Стоукс обясни, че няма конкретни условия или насоки, които да подскажат на училищата как да станат референтни. “Ние търсим конкретната история, отчитаме какво е въздействието на технологиите върху обучението и административната работа, има ли тотална трансформация на образователния процес“ – добави той.

От октомври 2017, когато активирахме услугата G Suite, до днес всички в училище имат профили – 1289 на брой, създадени са 71 групи, а средно на месец си разменяме повече от 28 000 имейла. Активните класни стаи са средно 90 на ден. 20% от учителите са сертифицирани Google обучители Level 1, а трима – Level 2. На официалната церемония за връчване на сертификатите ЕГ “Иван Вазов” бе отличена като училището, сертифицирало най-голям брой учители в град Пловдив.

Ние сме първото училище в България, въвело модела 1:1 – модел, който позволява на учениците да  учат навсякъде и по всяко време. Промяната започна с една паралелка, в която всеки ученик работи със свой Chromebook, преносим компютър, специално създаден за училища в облака. Чрез този модел  трансформираме учебния процес, като поставяме ученика в центъра  и променяме изцяло учебната среда така, че сътрудничеството, технологиите, свободното общуване и индивидуалността да са стандарт. Официалното откриване на проекта 1:1 доведе в гимназията и самия министър на образованието и науката Красимир Вълчев на 12 април 2019.

“Признанието на Google ни дава увереността, че сме на прав път в старанието си да осигурим качествено образование на учениците, съизмеримо с най-успешните модели в света” – сподели развълнувана и горда г-жа Ерамян.

Вярваме, че най-доброто тепърва предстои.

Може да харесате още

Световният ден на поезията в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив
ЕГ „Иван Вазов“ бе домакин на Националния кръг на олимпиадата по италиански език
ЕГ „Иван Вазов“ дарява средствата от Благотворителния коледен базар