В специално тридневно обучение представители от Ученическия парламент на ЕГ “Иван Вазов”-Пловдив, научиха повече за медиацията в училище.

Медиацията помага за изграждането на среда без агресия в училище, като дава една по-различна перспектива, в която са зачетени интересите и на двете страни в спора. Учениците научиха повече за конфликтните ситуации между връстници и как да подпомогнат търсенето на компромисно решение без да търсят възрастен, който да отсъди или вземе решение от позиция на опита.

Обучетел бе Илко Василев, заместник-директор УД, а фасилитатор – Теодора Пампулова, педагогически съветник. И двамата са сертифицирани медиатори.

Ученици и обучители говориха за това как чрез посредничество могат да бъдат разрешени случаи на неразбирателства и недоразумения, физически, слухове и клюки, обиди и дразнене, злепоставяне – включително в социални медии, спорове за надмощие и територия, кражби, вандализъм, проблеми между приятели и проблеми между учител и ученик.

Представителите на парламента имаха възможност да работят по казус и на практика да приложат знанията получени от обучението.

От началото на следващата учебна година в ЕГ “Иван Вазов”-Пловдив обучените ученици ще могат да бъдат активна страна в разрешаването на противоречия. Работата на посредниците цели по-добър климат в учебна среда, толерантност и отговорност.

Може да харесате още

В ЕГ „Иван Вазов“ стартира „Маратон на четенето 2024“
Запознаване с френския бокс
Клубът на супергероите и техните съученици от 8.В клас участваха в благотворителния базар „Първа пролет в приюта“