Онлайн конференция “ Мислим глобално, действаме локално”

 

На 23.04.2021г. групата за занимания по интереси по Проект BG05M20P001-2.011 „Подкрепа за успех“ – „Евроклуб“ от Езикова гимназия „Иван Вазов“ – град Пловдив, бе виртуален домакин на междуучилищно събитие, посветено на Международния ден на Земята и целите на устойчивото развитие.

Онлайн конференцията  с мото “ Мислим глобално, действаме локално”, проведена в петъчния следобед, събра заедно ученици и учители от град Пловдив, работещи по темите за екологията и целите на устойчивото развитие.

В работата на конференцията взеха участие евроклубовете на ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, ПГСАГ – град Пловдив, групите за занимания по интереси от Езикова гимназия „Иван Вазов“ – град Пловдив, „Забавна физика“, „Физика за любопитни“ и „Екология и здравословен начин на живот на италиански език“, ученици, работещи по e-Twinning проекти, учители по физика, химия и философия, представители на Ученическия парламент на ЕГ „Иван Вазов“.

Специални гости на събитието бяха д-р Красимира Василева – председател на НАБЕК, и Джада Фратини.    

Логото на онлайн конференцията изработи Александър Димов от 12в клас.

Представителите на групата за занимания по интереси по Проект BG05M20P001-2.011 „Подкрепа за успех“ – „Евроклуб“ от Езикова гимназия „Иван Вазов“ – град Пловдив задълбочено, аналитично и аргументирано запознаха присъстващите цел 13, 14, 15 от глобалните цели за устойчиво развитие на ООН. Представиха проблемите на съвременния свят за опазване на живота на Земята, живота под водата, климатичните промени и дадоха своите идеи за постигане на тези цели. Ясно определиха отговорностите на политиците и на всеки един гражданин както в света, така и в България.

Представена беше и политиката на ЕС за опазване на околната среда. Младшите посланици  на ЕП представиха проучване за екологическото състояние на град Пловдив – състоянието на въздуха, разделното събиране на боклука, зеленото богатство на града и дадоха своите решения за по-чист въздух в нашия град – добре организиран електрически градски транспорт, а защо не и безплатен.

Голям интерес на конференцията предизвика  представянето на книжката за екология, която клуб “ Италиански език – екология и здравословен начин на живот”  с ръководител  Ружа Манолова превеждат на италиански език. Редактор на книжката е Джада Фратини. 

На конференцията споделихме добри практики в проектната дейност. Мая Кюлевчиева представи проектите  със знак за качество по e-Twinning , както и   проекта по Еразъм + с екологична насоченост.   

На финала на конференцията беше представено филмчето на клуб “ Физика за любопитни “ с ръководител “ Дафинка Русинова, посветено на  екологията и красотата на Земята.

Проведената анкета сред участниците показа, че екологичното съзнание сред учениците е на високо ниво.

Медиатори на срещата бяха главен учител Анелия Митева – ръководител на   групата за занимания по интереси по Проект BG05M20P001-2.011 „Подкрепа за успех“ – „Евроклуб“ от Езикова гимназия „Иван Вазов“ – град Пловдив , и  старши учител Мая Кюлевчиева. 

Всички материали от събитието може да видите тук.


Проект BG05M2ОP001-2.011-0001 „Подкрепа за успех“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Може да харесате още

Ден на земята
Осмокласници от ЕГ „Иван Вазов“ – на посещение в къща музей „Христо Г. Данов“- Пловдив
В ЕГ „Иван Вазов“ стартира „Маратон на четенето 2024“