Езикова гимназия “Иван Вазов”- гр. Пловдив, е сред първите училища в България, в които ще се апробира иновативен софтуер за оценяване на учениците в електронна среда, разработен от шведска компания. В експерименталната група са включени още  II английска езикова гимназия “Томас Джеферсън”, гр. София, 119 СУ “Акад. Михаил Арнаудов”, гр. София и 51 СУ “Елисавета Багряна”, гр. София. Идеята на мащабния проект е моделът да се приложи и в българското образование.

Софтуерът вече успешно се използва за провеждане на изпити и национални външни оценявания в Швеция, Норвегия, Испания, Великобритания, Мексико, Чили и други държави.

Иновативният проект за оценяване на постиженията на учениците е подкрепен от Министерство на образованието и науката, а в пилотната му фаза ще се реализира от Център за творческо обучение, който е единствен партньор на Google Cloud със специализация “Образование” в България и региона. 

Училищата, които сме включени в пилотния проект, ще имаме задача да тестваме шведския софтуер за провеждане на изпитване, оценяване, събиране на обратна връзка от ученици и учители, провеждане на олимпиади и други дейности, свързани с проследяване на академичния напредък на ученици и учители в електронна среда с устройства Chromebook.

С прилагането на иновативната технология не само ще могат да се избегнат рисковете при провеждане на национални оценявания, матури и други важни изпити в българските училища и университети, в условията на дистанционно обучение, вследствие от  COVID-19, а ще се създадат условия за оптимална организация и намаляване на разходите за провеждането и оценяването на този тип мащабни и сложни за организиране изпити изобщо.

 

За екипа на Езикова гимназия „Иван Вазов“ – град Пловдив, първото училище въвело облачните технологии, в което учениците в осем паралелки вече учат с устройства Chromebook по модела 1:1, прилагането на модерния софтуер за оценяване на постиженията на учениците е поредната логична стъпка в интегрирането на иновации в образователния процес. Като първото референтно училище на Google в България и на Балканския полуостров за нас е чест, висока отговорност и професионално предизвикателство, че ще сме част от реализацията на този, толкова важен проект, който отговаря на изискванията и предизвикателствата на времето, в което живеем, и чертае перспективата пред българското образование.

Може да харесате още

Важно съобщение за участниците в Областния кръг на олимпиадите по испански език и италиански език
На вниманието на учениците и родителите!
Важно съобщение за участниците в Областния кръг на олимпиадата по руски език