Десетокласничката Мариела Алексиева от ЕГ „Иван Вазов“ – Пловдив се нареди сред отличниците в тазгодишната РАD олимпиада. Тя е организирана от Службата по педагогически обмен към Консултативния отдел на посолството на Федерална република Германия в България. Конкурсът е за десетокласници от цялата страна, изучаващи немски език. За да участват, те трябва да направят собствено изследване по една от 5 предложени теми на немски език, като разполагат с два месеца. Най-добрите разработки от всяко училище се изпращат в посолството на Германия, където следва допълнителна селекция. Преди финала гимназистите, чиито работи са селектирани, преминават през събеседване в посолството, за да представят и защитят изследването си.

Мариела избира темата за екологично пътуване с влак, чиято крайна точка е Берлин. Тя посочва предимствата на този вид пътуване спрямо въздушния и автомобилния транспорт. В разработката си тя дава допълнителни съвети за избягването на превозни средства, отделящи вредни емисии, препоръчала нощувка в еко хотели, които не разхищават храна и ресурси, пазаруване от по-малки магазини, които предлагат екологични местни храни и др.

По време на работата си върху темата ученичката получава насоки и от преподавателя си по немски език Мариана Паралюзова.

Наградата на олимпиадата е организирано едномесечно посещение в Германия с разглеждане  на културни забележителности, участие в събитие и престой в семейство. Тази година всичко това ще се случи виртуално заради пандемията.

Може да харесате още

Клас на месец март 2021 г.
Клас на месец февруари 2021 г.
Две национални награди за ЕГ „Иван Вазов“